To proste i szybkie danie robię z chińskiego makaronu. Patent na nie podpatrzyłam u koleżanki
Dania z makaronem należą do moich ulubionych. Przepisu, który pokazała mi koleżanka, dotychczas jednak nie znałam. Jego bazą jest niedrogi i smaczny pszenny makaron chow mein. Chińskie kluski przygotowuje się bardzo szybko — wystarczy je gotować około 5 minut. Z tego względu świetnie sprawdzają się jako element dań z patelni typu stir-fry.
Moja znajoma łączy makaron chow mein z wołowiną. Zawsze wydawało mi się, że to mięso wymaga długiej obróbki termicznej. Okazuje się jednak, że prosty trik polegający na pocięciu go w paseczki pozwala na przyrządzenie go w kilka chwil na patelni. Kąski wychodzą niezwykle soczyste i są gotowe w tym samym momencie co choćby papryka czy cebulka dymka. Te warzywa wykorzystałam w potrawie, a oprócz tego dodałam prosty sos i papryczkę chili. Danie z chińskim makaronem jest więc pełne charakteru.
Jak zrobić danie z chińskim makaronem?
Wykonanie posiłku jest bardzo proste. Kroję składniki, nastawiam makaron i smażę wszystko w głębokiej patelni. Zaledwie 20-30 minut wystarcza, by na moim talerzu pojawiło się bardzo przyjemne jedzenie.
Przepis: Makaron chiński z wołowiną i papryką
Sycący makaron z soczystą wołowiną i warzywami. Szybki obiad dla całej rodziny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Chińska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 400 g udźca wołowego
- 160 g makaronu chow mein
- 1 czerwona papryka
- 6 cebulek dymek
- 4 ząbki czosnku
- ½ małej papryczki chili
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka cukru
- ½ cytryny
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMakaron gotuj w osolonym wrzątku przez 4 minuty. Odcedź i przepłucz zimną wodą. Wołowinę oczyść, pokrój w poprzek włókien na paseczki o grubość 3 mm. Czosnek obierz, posiekaj. Dymki też drobno pokrój, oddzielając szczypior od cebulki. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i potnij na cienkie paseczki. Chili posiekaj, pozbywając się pestek.
- Przygotowanie dania z chińskim makaronemW woku lub patelni z wysokim rantem rozgrzej masło klarowane. Wrzuć czosnek, a po 30 sekundach dodaj jasną cześć dymki, chili i paprykę. Smaż przez 2 minuty, mieszając składniki. Teraz wrzuć wołowinę. Przyrządzaj przez kolejne 2 minuty. W międzyczasie zmieszaj sos sojowy z cukrem, szczyptą soli odrobiną pieprzu. Wrzuć makaron i wlej przygotowany sos. Smaż całość jeszcze chwilę, by nabrała temperatury. Zdejmij z ognia i wrzuć szczypiorek z dymki. Wymieszaj. Skrop sokiem z cytryny.
Jak podawać danie z chińskim makaronem?
Stir-fry najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu, ale można go też zabrać do pracy. Nie odgrzewajcie go tylko zbyt długo, by makaron nie zaczął się rozpadać, a wołowina nie wyschła.
Możliwe modyfikacje dania z chińskim makaronem
W potrawie użyłam sosu sojowego i choć są to niewielkie ilości, dla alergików nie będzie odpowiednie. Jeśli chcecie podać potrawę dzieciom, warto rozważyć rezygnację z ostrej papryczki. Do proponowanej kompozycji pasuje również marchewka. Możecie nią zastąpić paprykę poza sezonem. Pamiętajcie tylko by pokroić ją w bardzo cienkie słupki lub rozdrobnić przy pomocy obieraczki, uzyskując warzywny makaron. Natomiast mięso wołowe śmiało możecie zmienić na filet z piersi kurczaka.